Iraagist pärit Raman Hussaini näitus "Rohkem ma ei plaksuta"!

28.04.2016
Bagdadi kunstiakadeemias õppinud Raman Hussaini päevakajaline näitus avatakse reedel 29.4.2016 kell 17 Tampere Majas. Hussain on rahvuselt kurdi ning ta põgenes Iraagist ja sai turvapaiga Soomes 2003. aastal, praegu elab ta Tamperes. Näitusel on maale ja installatsioone, mis kajastavad kunstniku suhtumist rändekriisi tausta ja tagajärgedesse.

Hussain on töötanud Soomes vastuvõtukeskustes ning ta kunsti teemad puudutavad pagulaste rõõme ja muresid. Pagulaslaagris esitas ta soovi elama asuda Kanadas, kuid ta on hästi kohanenud ka Soome eluga. „Tähtsaim asi on see, et ma tunnen end siin turvalisena.“
Aga maailma poliitika mõjud on tunda ka Soomes. ”Olukord on muutunud aastate jooksul väljakannatamatuks ning pagulased ja verevalamine tõstsid äärmusrühmitused esile nii idas kui läänes – mõlemad rühmitused kujutavad ohtu tervele inimkonnale”, võtab Hussain olukorra kokku.

Elu Iraagis meenub talle tihti. „Pool mu elu elasin karja liikmena, kus plaksutati patriarhailise ja totalitaarse süsteemi toetuseks. Ülejäänud elu olen võidelnud selliste vastu. Rohkem ma ei plaksuta“, Raman Hussain naeratab, aga möönab, et ta näeb enda vanast elust pidevalt luupainajaid. „See on hind, mida pidin maksama“.

Raman Hussain on sündinud Kirkugis 1972. aastal. Iraagis sooritas ta kunstiõpetaja pädevuseeksami. Tampere rakenduskõrgkoolis on ta õppinud kujutavat ning videokunsti ning Tampere ülikoolis pedagoogikat. Lisaks on ta õppinud Turu ülikoolis, kuidas kultuuri saab kasutada põgenike integreerimises. Hussain on korraldanud mitmeid personaalnäitusi nii Iraagis kui Soomes. Ta on nii Tampere kui Iraagi kunstnike liidu liige.

Hussaini näitus jääb avatuks kuni 22. maini. Tampere Maja galerii (Jaani 4, Tartu) on avatud iga päev kella 9 – 18. Sissepääs vaba.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv