Tartu Ülikooli muuseum kutsub teeõhtule Matti Maimetsaga

24.04.2014
28. aprillil kell 17.15 toimub Tartu Ülikooli muusemis Toomemäel taaskord teeõhtu teadlasega. Sel korral on külas Tartu Ülikooli infektsioonhaiguste dotsent Matti Maimets, kes räägib teemal „Vaktsinoloogia neli sajandit“.

„Kaasaegne vaktsinoloogia sündis 1796. aastal, mil suremus rõugetesse oli 30% ja esimest korda kaitsti inimest rõugete eest lehmarõugete abil. Eestisse jõudis rõugevastane vaktsineerimine 1800. aastal,“ tutvustab Maimets vaktsinoloogia ajalugu.

Vaktsinoloogia aktuaalsus on tihedalt seotud muutustega ühiskonnas. 18. ja 19. sajandil suri Euroopas 40% lastest enne viieaastaseks saamist rõugetesse, leetritesse, difteeriasse, läkaköhasse või muudesse nakkushaigustesse ning kuni 20. sajandini oli kogu tähelepanu suunatud laste ebaküpse immuunsüsteemi tugevdamisele vaktsiinide abil. 21. sajandil on aga oluliseks muutunud ka inimeste võimalikult pikaajaline töövõime. Inimeste immuunsüsteemi võimekus langeb vananedes ning 60-70 eluaastate juures saab rääkida juba immuunpuudulikkusest, mille puhul on abiks vananevat immuunsüsteemi tugevdav vaktsineerimine.

Teeõhtu teadlasega on kõikidele huvilistele tasuta ning mõnusaks olemiseks pakutakse lisaks huvitavale loengule ka teed ja küpsiseid.


Kontaktisik:
Urmet Paloveer, tel 737 5677, urmet.paloveer@ut.ee


Olete oodatud!

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv